• Orkaboten slideshow Blackfish 560
  • Orkaboten slideshow foto 1
  • Orkaboten slideshow foto 2
  • Orkaboten slideshow foto 3
Afdrukken

Orka 800, Marinus de Rijke

Na enkele jaren intensief wrakvissen met een Orka 535 SX hebben wij begin 2007 besloten een grotere boot aan te schaffen. Belangrijk was hierbij dat bij ongunstige weersomstandigheden  toch op de verre wrakken gevist kan worden.

De voornaamste eisen die wij stelden aan een nieuwe boot :

  • Koersvast
  • Handelbaar bij ruwe omstandigheden
  • Economisch in gebruik
  • In Nederland gebouwde boot

Na gezocht te hebben in de visbotenklasse van 7-9 meter zijn we na het vernemen van de nieuwbouw plannen van de Orka 800 terecht gekomen bij de firma Hobim Boats in Hoek van Holland.
Liefde op het eerste gezicht,want in de ontwerpfase zagen wij onze ideale boot ontstaan die werkelijk aan al  onze wensen voldeed.

Daar de boot op Nederlandse bodem gebouwd wordt kunnen eigen idee├źn en aanpassingen worden gemaakt om de boot zo optimaal mogelijk te maken; wij beschouwen dit als een stukje meerwaarde van deze boot.

Onze Orka 800 is uitgerust met een 310 pk Volvo Penta 6 cil. common rail diesel met een heckdrive duoprop. Deze samenstelling levert een topsnelheid van ca. 39 knopen met een kruissnelheid van 23/24 knopen waarbij het brandstofverbruik gunstig is, slechts 1,4 l per zeemijl.

Na diverse vistrips kunnen wij enige conclusies trekken: Afgelopen week  zijn wij nog in zeer slecht weer terecht gekomen bij de  bruine banken op ca. 60 mijl nw van thuishaven Stellendam. Een plotselinge weersomslag overviel ons en al snel zaten wij in een gebied met metershoge golven. Het was beslist geen pretje en we werden regelmatig opzij gesmeten. Toch merkten wij dat het gewicht van de boot zich onder je voeten bevindt en wat dat waard is hebben we gemerkt! Koersvast, ook bij lage snelheden,blijven snijden in de golven (golven kwamen over het kajuitdak heen!)en een superlozende kuipvloer.

De boot heeft dan ook geen krimp gegeven en heeft ons zijn kwaliteiten bewezen. Vooral nog het passeren van de vaargeul voor H.v.H ca. 15 mijl uit de kust was geen pretje, met de haven in zicht werd het echt afzien. Achteraf gezien is alles goed gegaan en leer je het schip onder deze omstandigheden goed kennen. Kortom de boot hield zich perfect.

De 800 beschikt verder over een royale kajuit met 3 royale zitplaatsen. Tevens zijn er 2 slaapmogelijkheden voor meerdaagse vistrips. Het dashboard is ruim,overzichtelijk en praktisch opgesteld waardoor alle apparatuur gemakkelijk te plaatsen is. Dat het zelflozende dek gesloten is (dus geen visbun of bodemluiken) vinden wij een voordeel. Hierdoor is minimaal onderhoud noodzakelijk.

Onder normale weersomstandigheden biedt het visdek plaats voor 4-6 personen.

Conclusie:
De Orka 800 is een royale,veilige en inmiddels een betrouwbare boot die onder vele weersomstandigheden goed te beheersen is.
Met deze boot kun je met een gerust hart een verafgelegen wrak veilig bezoeken.