• Orkaboten slideshow Blackfish 560
  • Orkaboten slideshow foto 1
  • Orkaboten slideshow foto 2
  • Orkaboten slideshow foto 3
Afdrukken

Orka 800, Hengelsport visblad, september 2008

Reportage in Hengelsport Magazine
September 2008

Download hier snel de Orka800 report[1] grootreportage in PDF formaat

Nu er in toenemende mate met name op diverse werven in oost-Europa relatief goedkope polyester boten worden gebouwd, zijn puur Nederlandse producten zeldzaam geworden. We kennen bijvoorbeeld de Sea-hunter 540 van liefhebber Aad Pronk uit het Noord-Hollandse Tuitjenhorn en de eigen botenlijn van Beekman Boats uit Goes. En dan zijn er natuurlijk sinds jaar en dag de befaamde Orka visboten van Kees Mostert van Hobim Boats. Eind vorig jaar lanceerde deze botenbouwer een geheel nieuw model, de Orka 800.


Frits Kromh
out van der Meer ging een dagje met deze visboot het water op en… kwam razend enthousiast terug.

Orka800 report[2] groot

De roem was deze jongste telg uit de Orka-familie al vooruitgesneld. Acht boten zijn er inmiddelsafgeleverd en ik hoorde lovende verhalen van bootvissers die de 800 onder ogen hadden gekregen of er al daadwerkelijk mee hadden mogen vissen.
Kees Mostert zou er met hulp van de Orka-ontwerpers van het eerste uur Lo Sterrenberg en Hans Bodde weer in zijn geslaagd om een perfect schip af te leveren…

Deze zeewaardige boot voor de offshore visserij is in essentie gebaseerd op de zo succesvolle Orka 700, maar kent een geheel vernieuwd onderschip hetgeen haar vaareigenschappen ten goede zou moeten komen.
Na intensieve communicatie met gebruikers als sport- en beroepsvissers zou een mooi, maar vooral ook efficiënt schip zijn gecreëerd, met als uitgangspunt een hoogst zeewaardig vaartuig voor de lange afstanden, maar vooral ook een zuinige boot. En met de huidige brandstofprijzen is dát nu meer dan ooit een factor om rekening mee te houden…

Uiterst nieuwsgierig reisde ik daarom ook af met mijn privé-chauffeur Serge Theijsen naar Hoek van Holland, alwaar Hobim Boats is gevestigd.

Familiebedrijf
De Zekkenstraat is te vinden op een klein bedrijventerrein, even buiten Hoek van Holland. Aangekomen bij het pand van Hobim Boats stonden Kees en zijn zoon Thijs ons al op te wachten. Thijs blijkt in opleiding als scheepsbouwer en heeft snode plannen ooit het bedrijf van zijn vader over te nemen. Welke vader zou dat niet willen...?

Tijdens de rondleiding door het nette en schone bedrijf zag ik alvast twee min of meer afgebouwde twee Orka’s die besteld zijn en momenteel vaarklaar worden gemaakt. Dat dit model nu reeds populair is bij de wrakvissers, mag blijken uit het feit dat er al acht op onze Noordzee varen. En dat zijn er veel, aangezien de boot pas zo’n anderhalf jaar in productie is.

Ook zag ik een volledig gewijzigde versie van de Orka 500 Centre Console, die in Hoek van Holland wordt afgebouwd volgens een geheel nieuw concept en o.a. wordt voorzien van zo’n typisch Amerikaanse sunroof. Dit nieuwe concept voor een Nederlandse visboot wordt daarmee geschikt voor zowel de bootvisser op zee als voor de snoekbaarsvisser op de zoete binnenwateren. Onderdeel van het concept is bovendien dat dit model geschikt wordt om met minder zware motoren te varen en dat is natuurlijk uitermate gunstig met die momenteel schier onbetaalbare brandstofprijzen.

Verre visserij
Na al dit moois gezien te hebben, werd het tijd om door te rijden richting Stellendam, want ik was uitgenodigd om mee te varen met een van de eerste Orka’s 800 die is afgeleverd aan mede-sportvissers: vader en zoon Marinus de Rijke. Zij hebben met hun boot een vaste ligplaats in de Marina van Stellendam.

Dit duo vaart al geruime tijd met de 800 en dit tot volle tevredenheid. Beiden zijn even fervente als ervaren bootvisser en schuwen niet om met een golfhoogte van een meter uit te varen en de ver gelegen wrakken te bezoeken. En ver heeft voor hen een aparte dimensie; dat betekent zo’n 60 à 70 mijl zw over en dan vis je haast weer onder de Engelse kust… Voor dergelijke dagtochten heb je natuurlijk een snel en veilig schip nodig.

Ook hun eerste visboot was een Orka en wel een 475, die na enige jaren werd opgevolgd door de alom bekende en zeer gewaardeerde 535 SX. Dit Orka-model is inmiddels al aan haar 4e of 5e verbeter- of opfrisbeurt toe en dat geeft wel aan hoe populair deze compacte visboot nog steeds is.

Overigens vind ik die SX persoonlijk een van de betere en veiligste zeevisboten in haar klasse. Een boot die niet alleen veilig is, maar ook uitblinkt in haar vaargedrag, zeer zeker in combinatie met een zware motor. Een grote, zware bb-motor geeft de boot veel meer massa, waardoor ze beter op het water komt te liggen.

Maar goed: met de introductie van de nieuwe Orka 800 bleek dat een prima keuze voor vader en zoon de Rijke, die hun verre wrakvistochten zo veilig mogelijk willen ondernemen.

Eerste indrukken
Orka800 report[3] grootIn de Marina van Stellendam aangekomen, liepen we over de steigers naar de ligplaats van de Orka 800. Natuurlijk vielen mij in het heldere water van die overigens fraaie jachthaven meteen de vele harders op die zich daar kennelijk ophouden.
Al die grijze silhouetten onder de waterspiegel deden mijn hart als hardervisser sneller kloppen. Net als dat van Serge overigens, want ook hij blijkt graag op deze mooie vissoort te vissen.

Nog vóór we ook maar aan boord waren gestapt van hun Orka, resulteerde het bekennen van die gedeelde hartstocht al in een afspraak om samen een dagje op harder te gaan vissen. Of je daar in de Marina überhaupt mag vissen, weet ik eerlijk gezegd niet, maar dat zien we dan wel weer.

Eenmaal bij de boot vielen mij meteen de fraaie scherpe lijn van de boeg en het verhoogde voordek op. Deze twee uiterlijke kenmerken geven de Orka 800 een wat je noemt stoer uiterlijk. Het ruime visdek blijkt net als dat van de andere Orka modellen mooi glad en strak te zijn gehouden, zonder onnodige luiken en kleppen waar vuil en troep tussen kan gaan zitten. Een paar emmers water erover of evende dekwaspomp aan en dit werkdek is zo weer schoon.

Orka800 report[4] grootIn het oog sprongen meteen ook de verbeterde motordeksel, dat met zware rvs-scharnieren aan het dek vastzit en de mooi afgewerkte rondingen op de hoeken van de bun. Het deksel blijkt bovendien tegen het staartstuk aan geheel waterdicht gemaakt te zijn. Bij de 700 wilde het nog wel eens gebeuren dat je via dit deksel spray water in je motorbun kreeg, maar dankzij deze verbeterde dekselsluiting blijft de motorruimte van de 800 kurkdroog.

De luchtaanvoer gaat onder de gangboorden door en is daarmee uit het zicht.

Gebleven zijn de vertrouwde twee opberg (zit)kasten aan BB- en SBzijde, waarvan er eentje dienst doet als opbergplaats voor het ankertouw. In het nieuwe ontwerp is ook het naar achteren verlengde dak gecontinueerd.Prima, want deze huif zorgt ervoor dat je ook buiten enigszins beschut kunt staan of zitten.
Als een hele verbetering zie ik de in polyester gelamineerde deur, die in het huidige ontwerp als een kluisdeur in het slot valt en vrij is van kieren, zodat het lekker droog blijft in de kajuit.

Net als de 700 is het achterschip van de 800 uitgerust met een ruime zwemplank, die in dit geval is ingelegd met hardhout, wat hemeen luxe uitstraling geeft. Mocht er onverhoopt een stuk touw in de schroef slaan, dan kan het staartstuk van de schroef omhoog getrimd worden en kan het touw vanaf het zwemplateau worden verwijderd.

Persoonlijk vind ik overigens een optioneel verkrijgbare lijnensnijder op de schroevenset altijd een aanrader. Altijd handig dus, zo’n ‘plank’, die je ook prima kunt benutten om er je koelboxen op vast te zetten, zodat je nog meer ruimte op het dek hebt.
De mooie blauwe uitvoering van de romp doet het schip visueel goed en geeft haar een extra strakke uitstraling.

In de ruime kajuit kunnen drie personen in fraaie stoelen aan het ruime, rond uitgevoerde dashboard zitten. Het voordeel van zo’n gebogen dashboard is dat je de apparatuur zo naar de schipper gericht kunt inbouwen, zodat deze minder last heeft van hinderlijke lichtinval.

Orka800 report[5] groot Orka800 report[6] groot

De ramen rondom zijn van hard glas en zijn druk- en watervast gevat in prima aluminium lijsten. De ramen aan BB en SB kun je opzij schuiven. Dat is natuurlijk heerlijk bij warm weer, omdat er dan een lekker windje naar binnen kan komen tijdens het varen.

Onder de drie stoelen zijn waterdichte en goed afsluitbare kasten voorzien, waarin allerhande spullen uit het zicht en uit de loop stormvast kunnen worden opgeborgen. Aan goed doordachte bergruimte is overigens al helemaal geen gebrek. Midden in de kajuit zit bijvoorbeeld ook een praktisch luik in de vloer waarachter een opbergplaats voor twee accu’s is gemaakt. Het voordeel is dat die zware accu’s zo midden op de boot zijn geplaatst, waardoor het gewicht beter wordt verdeeld en dat komt natuurlijk het vaargedrag ten goede.

Verder is de kajuit vrij basic gehouden; het is immers een vis-/werkboot en geen luxe jacht. Er zijn slaapplaatsen voorzien voor twee personen en dat vind ik persoonlijk een beetje aan de krappe kant. Maar goed: in de praktijk zal er toch vooral gevaren worden tijdens het varen en dan zit er tenminste één persoon aan het roer.
Het plafond van de kajuit is netjes afgewerkt met een mooie witte vinyl, dat een warm en luxe gevoel geeft.

Tenslotte viel mij het vele roestvrijstaal aan dek op, want dat ziet er netjes en degelijk uit. Vier bolders, het dekbeslag, twee kikkers, twee looskleppen en een boegoog behoren tot de standaarduitrusting; voor extra rvs-voorzieningen wordt een meerprijs berekend.

Eindelijk… varen!
Orka800 report[7] grootNa al dat gesnuffel aan de boot op het droge, was het tijd om daadwerkelijk te gaan varen. Eerst maakten we maar eens wat rondjes over het (zoete) Haringvliet, een mooie locatie om alvast eens de nodige foto’s te schieten. Zelf popelde ik echter om de Orka 800 te zien en voelen reageren op de omstandigheden van de Noordzee, met vandaag een stevige wind en stroming. Daartoe moesten we echter eerst door de Haringvlietsluis en Kees vroeg mij langs zijn neus weg om “ook wat foto’s te maken van de boot in de sluis”. Lekker ben je daarmee! Aangezien ik wat hoogtevrees heb en bovendien niet een van de lenigste ben, kostte het me de nodige moeite om de steile sluiswand te bedwingen, maar goed: je wilt je ook niet laten kennen, hè!

Na het schutten, konden we eindelijk de zee op en hoewel het uitstekend weer was om de boot eens lekker aan de tand te voelen, bleek dat hele circus minder voor je nieren… Met een bokkige NW 4 à 5 werden de golven naarmate we meer de open Noordzee bereikten steeds maar hoger, tot een meter en meer.

Aangezien de boot is uitgerust met een zware Volvo Penta van D6Aquamatic van 310 pk stond ons dus het nodige geweld te wachten. Marinus van Rijke Jr. toonde zich een prima stuurman en hij liet de teugels eens lekker los. Met de eerst onder de kant nog redelijk rustige zee (een golfhoogte van 40 - 50 cm) werd er al flink door gekacheld, met snelheden van tussen de 60 en 70 km. Dat ging min of meer tot mijn verassing gepaard met minimale spray en ondanks het knobbelige zeetje maakte de boot ook bij deze extreme snelheden nauwelijks van die vervelend harde klappen bij het neerkomen op het water na een ‘vrije vlucht’.

Orka800 report[8] grootDe Orka 800 is volledig geschuimd en dat maakt de romp compacter en dus stijver, waardoor je ook nauwelijks last hebt van hinderlijke resonantie (trillingen). De boot ligt werkelijk als een huis op het water, dankzij de scherpe boeg en uitwaaierende V bodem. De spraylines die onder het schip worden veroorzaakt, zorgen ervoor dat de boot een zogenoemde lift krijgt in de golven en een goede koersvastheid. Ook de prima gewichtsverdeling door de positionering van de brandstoftank met een inhoud van 560 liter, de motor en accu’s is daarbij van invloed.

Hoe koersvast de boot reageert, kon ik zelf ervaren toen ik het stuur overnam. Met een snelheid van zo’n 60 km nam ik het risico het stuur enige tijd los te laten, waarbij de Orka gewoon netjes op koers bleef, ondanks de steeds zwaarder wordende zee. Overigens schrok ik in het begin echt van de snelheden waarmee werd gevaren. Die ben ik zelf niet zo gewend, want met onze eigen boot varen mijn broer en ik maximaal zo rond de 35 km. Van echt gas terugnemen had de familie van Rijke kennelijk echter niet gehoord, want met een golfhoogte van een meter werd nog rustig z’n 50 km gevaren. Een hele ervaring, waarbij ik soms dacht ik dat ik gelanceerd werd en mijn nieren het behoorlijk voor hun kiezen kregen. Maar eerlijk is eerlijk: aan het vaargedrag deed dat alles niets af, want de Orka 800 speerde volledig koersvast door de golven heen.

Bij diverse bootmodellen wil de boot nog wel eens stevig stokken als je door zo’n zware golf heen gaat, met het gevolg dat het staartstuk van je heckdrive een opdonder krijgt en je nog meer snelheid verliest. Varend op deze boot heb ik dat niet gevoeld en ook niet gehoord dat het toerental en de snelheid ‘ongewild’ terug liepen.

Deze Orka 800 is uitgerust met een heckdrive en over de voors en tegens raakt men natuurlijk niet uitgepraat. Feit is echter dat met de gekozen rompvorm van de 800 zo’n heckdrive beslist grote voordelen heeft, zoals de enorme acceleratie waardoor het schip de golven topt en doorloopt en natuurlijk ook de grotere wendbaarheid, waarbij zelfs om de as draaien geen enkel probleem blijkt te zijn.

Ook toen wij de boot stil gooiden om goed te kunnen zien hoe zij onder deze omstandigheden zou driften, bleek de Orka zelfs met deze rotte zee mooi stabiel liggen. Het zou geen enkel probleem zijn geweest om te kunnen pilkeren boven de wrakken.

Al met al hebben we ook een dikke 1 1/2 uur op volle zee gevaren en al varend de nodige capriolen uitgehaald. Daarna werd het tijd om terug te varen naar de Haringvlietsluis en vervolgens naar de Marina van Stellendam.

Zo kwam er een einde aan deze enerverende dag en kon ik alle indrukken rustig achter een glas bier in het mooie restaurant nog eens rustig de revue laten passeren. En die indrukken waren op zijn zacht gezegd in positieve zin overweldigend. Deze Orka 800 maakte op mij diepe indruk.

Graag wil ik vader en zoon van Rijke danken voor hun bereidheid ons op hun boot mee te nemen en voor hun enthousiaste verhalen en uitleg.

Orka800 report[9] groot Orka800 report[10] groot

Elders op deze pagina’s heb ik mijn indrukken nog eens beknopt samengevat en ik hoop dat ik daarmee bootvissers die overwegen zelf een visboot in deze klasse aan te schaffen enige handvatten kan bieden.

Conclusies
Ik heb mijn gedurende deze dag opgedane vaarimpressie samengevat in het volgende overzicht:

• Ik heb de afgelopen jaren met veel boten in verschillende klasses mogen varen, maar vond dit schip zeker qua vaargedrag een klasse apart. Ik heb zomaar het idee dat je deze Orca 800 ook bij zwaar weer probleemloos zou kunnen inzetten als assistentievaartuig of zelfs als reddingsboot;

• De robuuste uitvoering en de prima vaareigenschappen maken de Orka 800 tot een geweldig schip voor de wrak- cq zeebaarsvisser die op zee zijn grenzen wil verleggen naar de verre wrakken... Ook als je op grote afstand in slecht weer komt te zitten, kun je met deze zeer snelle en stabiele boot veilig de vaste wal bereiken.

• Het nieuwe rompontwerp is een geweldige verbetering en ik hoop dan ook dat Kees Mostert daarop een patent heeft aan gevraagd, want op deze basis kan zoon Thijs in de toekomst veilig doorbouwen;

• De boot is ontwikkeld als vismachine en is daarom zeer makkelijk te onderhouden. Het visdek is ruim en makkelijk schoon te houden.

• Het ergonomisch afgeronde dashboard is ruim en overzichtelijk. Je kunt er alle benodigde apparatuur makkelijk op kwijt en ook alle klokken en meters van de motor zijn dermate goed geplaatst naast het stuur dat ze altijd goed afleesbaar zijn.

• In de kajuit is voldoende zitruimte voor drie personen, maar desgewenst is de indeling in overleg zodanig te veranderen dat er zelfs plaats wordt geboden aan vier personen;

• In vergelijking met de 700 is de afwerking in veel opzichten sterk verbeterd en is de boot vooral ook veel solider gemaakt. Een voorbeeld is de constructie van de deur naar de cabine. Die is een stuk degelijker gemaakt en ook beter afsluitbaar.

• Hetzelfde geldt voor de motorbun. Deze is nu goed waterdicht. De hoeken zijn prima afgerond en met behulp van het zware rvs-dekbeslag gaat de deksel makkelijker open en dicht.


Er zijn echter ook nog wel enige kleine kritische kanttekeningen mogelijk:

• Zo zijn de deksels van de opbergkasten aan BB- en SB-zijde erg simpel uitgevoerd. Ik zou die voorzien van een soort van manchet, zodat de deksel er overheen valt en er gegarandeerd geen regen cq zeewater in kan komen en de inhoud netjes droog blijft. De spoelgaten onder in die kastjes doen het ernstigste vermoeden;

• Een klein constructiefoutje vertoont ook het rvs-beslag rond de zwemplank. Waarom is dat niet uit één stuk gebogen, in plaats van twee van die lelijke bochten erin gelast. Ik vond dat een beetje knullig overkomen, zeker op een verder zo degelijk en mooi afgewerkte boot als de 800;

• Tenslotte zijn extra handgrepen onder de dakrand boven het achterdek geen overbodige luxe, zeker in relatie tot de snelheid waarmee deze boot kan worden gevaren. Op deze test boot ontbraken deze handgrepen, maar ik zag ze wél op de boot die in de loods vaarklaar werd gemaakt.


Maar goed: dit zijn slechts details, waarop een ander misschien niet zal letten. Ik probeer het echter zo objectief mogelijk te zien en je betaalt tenslotte een hoop geld voor een dergelijke vismachine. Dat doet echter niets af aan mijn eindconclusie: qua vaargedrag, visruimte, doelmatigheid en prijs/kwaliteit verhouding staat de Orka 800 werkelijk als een huis.

Hobim Boats heeft met dit puur Hollandse ontwerp een TOP product afgeleverd.