• Orkaboten slideshow Blackfish 560
  • Orkaboten slideshow foto 1
  • Orkaboten slideshow foto 2
  • Orkaboten slideshow foto 3
Afdrukken

Mijn ervaring met de Orka 535 SX

Door: Dirk de Groot, secretaris Delta Marine

Januari 2007 heeft HOBIM BOATS mijn nieuwe boot afgeleverd, voorzien van een 80 pk Yamaha motor. De boot heeft een flink visdek met een behoorlijke vrijboord. Dit geeft toch wel een veilig gevoel, daar we het hele jaar proberen te vissen op de grote plas en graag weer thuis willen komen. Na de nodige elektronische apparatuur te hebben geplaatst, kon de boot te water.

De eerste vaart was met vier man aan boord, dus erg zwaar. In eerste instantie kwam de boot niet goed in planee, “gek hoor”, al dat personeel aan boord. Maar na samenspraak met de dealer werd besloten om toch maar een andere schroef te monteren. Bij de tweede proefvaart op het Haringvliet bleken de problemen verholpen, met dezelfde vier man. De boot ging als een speer over het knobbelige water. De volgende tocht was een vistocht op de Noordzee. Windkracht 4 Z-ZW. De boot ging  door het water als een mes door de boter. Voor anker liggend waren we blij met de getoonde stabiliteit en konden redelijk comfortabel vissen. Aan de eerste test gaven we een ruime voldoende.

De volgende test was in Denemarken op de Grote Belt, hier visten we op drift en voor anker. Voor anker liggend leek het wel of we in een vijver lagen. Op de Grote Belt hebben we ook slecht weer gehad, windkracht 6-7. De golven worden niet zo hoog als op de Noordzee, maar erg kort achter elkaar. Ca.1-1,5 meter Deze dag  hebben we op drift gevist wat ons uitermate beviel. De stabiliteit van de boot was uitstekend, wel vasthouden hoor en je overlevingspak aan.

Deze week Denemarken 2007 heeft ons overtuigt van de goede eigenschappen van de boot. In de mei vakantie 2008 zijn we weer naar Denemarken geweest, deze keer naar de Kleine Belt. We hebben een hele week met drie man aan boord gevist, waarbij het benzineverbruik van  de motor viel erg meeviel. Drie man in de boot met de nodige materialen, 120 liter benzine, een zware motor en een 12 kg anker is wel veel in gewicht. Met een goede gewichtsverdeling kun je veel zeeën trotseren.

“Een schip is net zo zeewaardig als zijn schipper, onafhankelijk van de afmetingen”.

Groeten van een uitermate tevreden Orka bezitter;
Dirk de Groot