• Orkaboten slideshow Blackfish 560
 • Orkaboten slideshow foto 1
 • Orkaboten slideshow foto 2
 • Orkaboten slideshow foto 3
Afdrukken

Orka 800, Eric Brandt

Na een zoektocht van vele jaren ben ik tot de conclusie gekomen dat er voor de verre zeebaarsvisserij in het segment van 7 tot 8,5 meter geen geschikte boot gebouwd wordt.

Als beroepsmatige hengelaar “en sportvisser in hart en nieren” stel ik zeer hoge eisen en zocht contact met de firma Hobim. Al na een aantal gesprekken met de mensen van deze firma werd duidelijk dat zij bijzonder geïnteresseerd waren in de ontwikkeling van een ultieme vaar- en vismachine van +/- 8 meter.

800visdag1 800visdag

In een aantal vervolggesprekken over de belangrijkste punten en kenmerken waaraan deze boot moet voldoen werd overeenstemming bereikt met als gevolg dat Hobim Boats kosten noch moeite heeft gespaard om dit project te verwezenlijken.

De uitgangspunten voor deze boot zijn:

 1. Volledige deep-V beginnend met 58graden en uitvloeiend naar 21 graden.
 2. Een breedte van 2,80 meter (extreem stabiel)
 3. Groot visdek (goed te bevissen met 4 personen)
 4. Verhoogde boeg (extra veiligheid bij hoge golven)
 5. Kajuit waar drie personen royaal kunnen zitten en overnachtingsmogelijkheid voor twee.
 6. Ruim en overzichtelijk dashboard in kombinatie met de ideale zitpositie.
 7. Extra langs- en dwarsverstevigingen en volledig afgeschuimd met hardschuim.
 8. Geventileerde accuberging in de dubbele bodem vande kajuit. (zwaartepunt onderin de boot)
 9. Zelf ontwikkelde rvs radar- en antennebeugel.

Verder is mijn eigen Orka 800 uitgevoerd met een Yamaha 245 pk en aangedreven door een heckdrive duoprop. De topsnelheid ligt op 33  en de kruissnelheid op 23 knopen, bij kruissnelheid is het brandstofverbruik zeer gunstig namelijk 1,4 ltr per zeemijl (1,850 km).

Een behoorlijk aantal visstrips en 1100 mijl verder heeft de praktijk bewezen dat de boot extreem koersvast is, minimale windgevoeligheid op anker heeft en tot windkracht 5 een veilige visserij mogelijk is. Een belangrijk punt is dat door het ontbreken van naden en kieren de boot met een waterslang eenvoudig en goed schoon te houden is.

Als je aan zo’n project begint durf je niet te hopen dat het resultaat je stoutste verwachtingen overtreft, maar op alle fronten is dit gelukt, van vaareigenschappen tot de komplimenten van ervaren schippers en vissers over indeling, functionaliteit en uitstraling.

Mijn hartelijke dank gaat dan ook uit naar met name Kees, Hans, Loo en Piet voor de fantastische samenwerking en het gezamenlijk behaalde resultaat.

Met vriendelijke sportvisgroeten,
Eric Brant

800visdag2