• Orkaboten slideshow Blackfish 560
  • Orkaboten slideshow foto 1
  • Orkaboten slideshow foto 2
  • Orkaboten slideshow foto 3
Afdrukken

Orka 800, Michel van Esbroek, 2009

Mijn ervaringen met de Orka 800
Door: Michel van Esbroeck.
Lokatie: Jachthaven Marina te Stellendam

Ik ben Michel van Esbroeck uit België en al jarenlang een fanatiek zeevisser. Ik heb dan ook al div. boten gehad, maar nu moest er maar eens een echte zeevisboot komen.
Bij het zien van de Orka 800 was het liefde op het eerste gezicht. Werkelijk waar een prachtschip met zeer positieve recensies (zie verslag ‘zeehengelsport’). Mijn keuze was dus snel gemaakt.

Momenteel heb ik er 180 uur opzitten en ben ik nog steeds uitermate tevreden over deze aankoop.

Op 22 januari zijn we te water gegaan en die dag stond er ZW 8. Er stonden golfjes die dag met pieken van bijna 2 meter en toch konden we 23 knopen varen en nog best comfortabel in onze stoelen blijven zitten.

Mario (Waasland Boot)was ook aanwezig tijdens de proefvaart, en toen we met ons vieren aan sb-kant gingen staan om te zien wat de boot deed op drift met zulke golven werd het hem wat veel en vroeg hij om terug naar de haven te varen! Ik ben overigens zeer tevreden over de samenwerking met Mario, hij heeft o.a. onze boot uitgerust met een Yamaha 315 pk Duoprop. Deze is echt heel netjes en vakkundig ingebouwd net zoals alle andere benodigdheden als zoals; hengelhouders, leidingen,batterijen, pompen enz.

Meestal kruis ik op 3000 toeren en naargelang het tij varieert de snelheid tussen de 24 -29 knopen. En inderdaad volgas (3770tr) haalt deze combinatie een top van 40 knopen. Het verbruik valt ook enorm mee; gemiddeld hebben we zo tussen de 9-12 draaiuren op een dag en zo'n 80 à130 mijl gevaren met 4 personen en een vracht materiaal mee en dan hebben we max 230 ltr verbruikt.

Met 4 man aan boord kun je best nog comfortabel vissen!! Men heeft in het verslag van zeehengelsport zeker NIET overdreven over de goede eigenschappen en prestaties van dit schip!! Wat dit schip van deze afmetingen presteert is echt fantastisch.

Er zijn al meerdere ervaren vissers/schippers/booteigenaren meegevaren en niks anders dan lof!!! Met uitzondering van 1 man die zei dat het net hetzelfde vaart als een offshore 707!! JA DAAAAAG!!! Ik heb er toen niet op gereageerd maar ik denk dat het eerder uit jaloezie was. Ikzelf ben genoeg meegevaren met zo'n 707 en dat is echt GEEN vergelijking!! Ik keur deze boten zeker niet af ,maar zoals je weet "mijn kind mooi kind".

Wat de afwerking betreft HET IS EEN VISBOOT/WERKBOOT, en geen salonboot. Kortom sober, degelijk, en uiterst praktisch in gebruik.  

Proficiat met dit ontwerp en veel succes met andere projecten

Orka 800 van esbroeck groot Orka 800 van esbroeck[1] groot